Om konstnärsresidenset

Om konstnärsresidenset Ateljé A-M
Ateljé A-M’s konstnärsresidens är beläget i byn Västra Örträsk, Lycksele Kommun, södra Lappland. Residenset huserar i ett före detta missionshus med ljusa rum och goda faciliteter.

Byn Örträsk ligger ca 45 minuter med bil från Lycksele och ca 1 timme från Umeå.  I byn finns två affärer, varav den ena ligger alldeles bredvid residenset. På andra sidan sjön, finns restaurang Pärlan som dagligen serverar lunch. I Örträsk hittar du även en gårdsbutik, Bränna gård, där de erbjuder dig förstklassigt fårkött och olika fårskinnsprodukter.

Den regionala busstrafiken är inte så väl utbyggd men fall du behöver så kan erbjuda vi transport till större orter.

Residenset välkomnar och erbjuder konstnärer som under en på förhand överenskommen tid på mellan 3 veckor och 3 månader önskar utveckla sina konstnärliga projekt. Vare sig det handlar om oljemålning eller skulptur, författarskap eller naturbaserade och miljöinriktade arbeten. Söker du som konstnär, en lantlig, naturskön, inspirerande miljö där du fritt kan testa nya idéer, utveckla ditt arbete och framförallt hitta lugnet du  behöver för att kunna låta det konstnärliga utmynna i nya riktningar, så är detta platsen för dig.

Arbetsutrymmet i form av lokaler och utemiljö anpassar vi i möjligaste mån efter varje konstnärs önskemål.  I våra lokaler finns en stor ateljé  samt ett flertal arbetsplatser på läktaren, i källarvåningen och på den inglasade altanen. Runt huset finns en trädgård med pilträd och bärbuskar och på vår privata fastighet har ni har också tillgång till ca 6 ha skog som sträcker sig från Vargån ner till Örträsksjön.
Bygden är oerhört naturskön och den ger er fantastiska förutsättningar och möjligheter till kreativitet och professionell utveckling inom var och ens profession.

Utifrån vårt geografiska läge bör du som konstnär, ta årstiderna i beaktande inför er residensperiod. Vintern sträcker sig från november till mars då temperaturen kan växla mellan -25 och -5, men tack vare inlandsklimatet är luften relativt torr och kylan känns mindre av jämfört med kusten. På residenset finns också varma kläder att låna. Våren välkomnar vi i slutet på mars/början på april men snön kan fortfarande ligga kvar. Från maj- augusti njuter vi av sommarens oändliga ljus och en varmare period, varpå höstens krispiga luft och vackra färger återkommer i september.

Ansökningar till konstnärsresidenset blir bedömda utifrån varje enskild konstnärs CV och portfolio. Varje projekt bedöms individuellt.
Konstnärsresidenset assisterar gärna konstnärer med sina ansökningar om fonder och stipendier genom att skriva en skriftlig inbjudan efter att de blivit antagna till residenset.

Håll ögon och öron öppna inför nya program och inbjudningar under året.
Hur ansöker du? 
Fyll i ansökningsformuläret:
https://goo.gl/forms/fpobod6YtLujfZsg1

Ansökningar är välkomna året runt. Varje årstid har sina kreativa möjligheter. Vi rekommenderar att du lämnar in ansökan i god.

Om Ann-Marie Bäckström, föreståndare till residenset Ateljé A-M
Ann- Marie bar länge på en dröm att start ett konstnärsresidens och när hon erbjöds möjligheten att förvärva det före detta missionshuset i Örträsk beslöt hon sig 2016 för att ta språnget och genomföra sin dröm.

Varför starta ett Konstnärsresidens?

Ann-Marie som alltid funnit inspiration och kraft från naturen drevs av en längtan att dela med sig och erbjuda andra konstnärer av just denna inspirerande miljö för att skapa en mötesplats fylld av kreativa möjligheter. Varje individ bär på kulturella resurser och kunskaper och när människor möts, uppstår ett mycket spännande utbyte av erfarenheter och historier, i detta kan nya fascinerande idéer uppstå. På ett konstnärsresidens får denna kreativitet möjlighet att sprida sig, inspirera fler till ett engagemang och positivt konstnärskap som sprudlar av originalitet.

Varför just Örträsk?
Naturen i norra Sverige är unik. Den har fyra årstider som verkligen är värda att dela med resten av världen. Örträsk är dessutom av särskild vikt när vi tittar historiskt på de första nybyggarna i södra lappmarken. Örträsk by, som också kallas den vackra dalen där Öreälven med sina meandrar formar skogslandskapet till odiskutabelt natursköna områden, inramar tryggt och vackert den del av älven som bilder en djup och stor sjö och här går att finna många utflyktsmål, vyer och plaster med historiska vingslag ännu darrande i luften. En perfekt miljö för den som vill hitta styrka, kraft och inspiration.

Vår värld och våra samhällen idag utvecklas med en enorm hastighet och därmed blir dessa tysta, natursköna områden än mer viktiga för oss människor. Vi behöver öppna våra sinnen och ögon inför hur vi lever våra liv och se på vad vi anser vara värdefullt och viktigt i livet. Örträsk är en plats att där du kan upptäcka vikten av relationen mellan natur och människa för ett fullödigt liv.

Vilken utbildning och erfarenhet har Ann-Marie?

Ann-Marie har arbetat med allt från jordbruk till taxi-företagande men också efter utbildning arbetat som lärare i grundskolan i 13 år. Under hela livet har hon ägnat mycket tid åt skapande verksamhet i allt från bild och konst till olika hantverk. Ann-Marie har egen erfarenhet från två konstnärsresidens, ett i Australien och ett i Italien. Hon har varit aktiv i ett antal nordiska och internationella projekt, bland annat Erasmus-projekt och rest till många delar av världen. Sin fritid spenderar hon helst utomhus i samspel med djur och natur.

Några avslutande ord?

Varm och innerligt välkommen hit, vi ska göra allt för att din tid här ska bli en oförglömlig och positiv upplevelse.