Storsvartliden

Storsvartliden är ett av Västerbottens inlands absolut högsta berg och ligger beläget ett par kilometer söder om Vargträsk by. Med sina närmare 600 meter över havet har du en förunderlig utsikt med i det närmaste horisontell vy i alla väderstreck. Ca 250 meter bortanför den stora militäranläggningen finns det numera ett utsiktstorn som stod klart 1999 på samma plats där det gamla ”Brandtornet” förut stod. Här spanade man förr i tiden efter bränder men nu för tiden är det mestadels turister och en och annan ornitolog som besöker tornet. Härifrån har du en underbar vy att skåda från elva meters höjd vilket helt klart är värt ett besök!

1) Uppe på Storsvartliden råder fjällvegetation och vid ditt besök kliver du med andra ord in i en ny klimatzon. Mycket exotiskt att kunna se fjällbjörk växa endast 13 mil från kusten! Här finns ett vindskydd för den som vill grilla. Glöm inte att ta med kameran!

2) Hur hittar jag till Storsvartliden?
Under vintertid rekommenderar vi att du gör en skoterutflykt till Storsvartliden och då följer du skoterledsskyltarna från Fredrika märkta med ”Svartliden”. Vill du hellre ta bilen kör du väg 352 mot Lycksele och viker av mot Baksjöliden/Örträsk. Ett par kilometer hitanför Vargträsk svänger du höger in efter vägen som är märkt ”Storsvartliden”. Bilväg finns ända fram!